Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе разговор в петък с

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе разговор в петък с
Коментари Харесай

Байдън и Си Дзинпин обсъждат Русия и Украйна в петък

Президентът на САЩ Джо Байдън ще организира диалог в петък с китайския водач Си Дзинпин, заяви " Ройтерс ". Очаквано, главните тематики ще бъдат войната с Украйна и усложнените двустранни връзки сред Съединени американски щати и Китай.

Вашингтон оказва напън върху Китай да не поддържа нашествието на Русия в Украйна - стъпка, която трагично ще разшири пропастта сред Пекин и западните държавни управления. Призивът, разгласен за първи път от Белия дом в четвъртък, идва в основен миг в връзките сред Съединени американски щати и Китай и в Украйна, където многочислените локални сили попречиха на Москва да превземе някой от най-големите градове в страната до момента.

Администрацията на Байдън към този момент издаде предизвестия, че Пекин ще бъде изправен пред ужасни последствия, в случай че даде материална подкрепа за войната на съветския президент Владимир Путин.

В петък Байдън и Си " ще обсъдят ръководството на конкуренцията сред нашите две страни, войната на Русия против Украйна и други въпроси от съвместен интерес ", като част от продължаващите старания да се поддържат линиите за връзка отворени, разгласи прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Запитан коя страна е поискала диалога, чиновник на американската администрация сподели, че това е било взаимно контрактувано на среща в Рим в понеделник, където съветникът по националната сигурност Джейк Съливан организира седемчасови диалози с китайския посланик Йън Йечи. Китайската държавна медия Синхуа заяви, че диалогът ще се организира вечерта в Пекин.

Представители на САЩ определиха тези договаряния като " сложни " и към момента разискват как да реагират, в случай че Си даде военна или икономическа поддръжка на Путин.

Инвазията на Путин в Украйна, която е в четвъртата си седмица, уби стотици цивилни, трансформира градовете в отломки и провокира филантропична рецесия, тъй като милиони бягат от страната.

Руският финансов министър Антон Силуанов сподели тази седмица, че страната разчита на Китай да й помогне да устои на удара върху стопанската система си от солидните западни наказания, ориентирани към уединяване на съветската стопанска система от останалия свят.

Китай отхвърли да осъди дейностите на Русия в Украйна или да ги назова инвазия, и цензурира онлайн наличие в Китай, което е прозападно или неподходящо за Русия. Пекин, заявявайки, че признава суверенитета на Украйна, също сподели, че Русия има законни опасения за сигурността, които би трябвало да бъдат прегледани.

" Виждахме, че Китай всъщност дава безмълвно утвърждение на това, което прави Русия, като отхвърля да се причисли към глобите, като упреква Запада и Съединените щати за помощта, която сме дали на Украйна, като твърди, че желае да види кротичък резултат, само че всъщност прави нищо за постигането му ", сподели един почитан чиновник на защитата на Съединени американски щати пред Ройтерс преди оповестяването на апела.

Държавният секретар Антони Блинкен съобщи, че отводът на Китай да подлага на критика нашествието е изцяло несъответстващ с заявеното от него признание на Хартата на Организация на обединените нации, която акцентира суверенитета на нациите.

Байдън и Си, които прекараха доста време дружно, преди да дойдат да управляват съответните си страни, към момента не са се срещали очи в очи, откогато Байдън встъпи в служба предходната година. Но диалогът ще означи четвъртото им взаимоотношение от този момент, най-новата видеоконференция през ноември. Прочетете още

Вашингтон се опита да дефинира връзките като такива на конкурентно взаимно битие, само че стратегическото партньорство на Китай без ограничавания с Русия, оповестено предишния месец, и позицията му по отношение на Украйна сложи това под въпрос.

Насочването към Пекин с тип обширни стопански наказания, наложени на Русия, би имало евентуално ужасни последствия и за американската и международната стопанска система, като се има поради, че Китай е втората по величина стопанска система в света и максимален експортьор.

Евън Медейрос, експерт за Азия в администрацията на Обама, сподели по време на уебинар, проведен от Германския фонд Маршал на Съединените щати, че администрацията на Байдън наподобява се пробва да съобщи на Си, че Китай е изложен на риск да премине прагове, които биха нанесли необратими вреди за връзките сред Съединени американски щати и Китай.

" Не единствено разноските са доста, доста високи от прекосяването на тези прагове - даване на военна помощ, взаимни акции за дезинформация - само че откакто ги прекрачите, не можете да се върнете, сподели той. Посланието към китайците сега е главно, че има разнообразни бъдеще за връзката. Някои доста тъмни, други по-умерени ", сподели Медейрос.

Припомняме, че преди войната, обвиненията в неспазване на човешките права от Съединени американски щати към Китай бе тематика, обтегнала двустранните връзки.  Причина бе китайската политика по отношение на Тайван и уйгурите. Китай изрично отхвърля коментара на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, че нежеланието на Пекин да осъди Русия е в несъгласие с позицията на Китай по Хартата на Организация на обединените нации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР